top of page
Obrázek autoraKarel Špulka

blurb.com

Aktualizováno: 17. 12. 2018

Aneb vlastní kniha, nejen fotokniha, ale publikovaná kniha?


Když jsem se o této možnosti dozvěděl poprvé, přišla mi úžasná, po menším průzkumu jsem však usoudil, že je nadmíru drahá. Uplynulo několik měsíců a opět vznikla na toto téma diskuse. Kamarád mi vysvětlil, že se jedná o fajn možnost, jak publikovat vlastní výtvory, nehledě na cenu, která je v našich končinách mírně nadsazená. Po několika iontových nápojích (:pivo), jsem mu slíbil, že letos také nějakou knihu vydám. Témata jsem měl sice vymyšlená, avšak realizace vázla. Uteklo pár dalších týdnů a já stále váhal, zda to vůbec zvládnu, následovaly další týdny a byl jsem si vnitřně skoro jistý, že to prostě nedopadne.


Krátce na to ale následovalo portrétní focení s úžasnou Bárou, která mimo modelky, vlastně primárně, funguje jako fotografka. Prohodili jsme u kafe pár slov, která mě opět kopla do zadku a já začal znovu vážně přemýšlet, že bych měl něco dělat.


Hned ten večer jsem zahodil své plány a chtěl TO zkusit, téma knihy mě napadlo tak rychle, až jsem se zastyděl, že nepřišlo dříve. Udělám fotoknihu o Vietnamu, kde jsme téměř před rokem byli s přáteli na dovolené. Prošel jsem tedy výběry několika výběrů a vybral menší počet fotek, které bych rád ukázal světu.


Po registraci a stažení editoru, jsem se začal činit. Nejsem grafik a asi mi na tyto věci chybí talent, či zkušenosti, nicméně po hodinách trápení kniha opravdu vznikla. Upload a objednávka několika výtisků už byla samozřejmostí.


Celý systém je vlastně poměrně jednoduchý a logický, vytvoříte si knihu, pošlete ji na blurb.com, kde vám určí cenu za tisk, vy přihodíte pár mincí a rozdíl vám jde do kapsy. Zatím jsem prodal 2 kusy, všechny sobě :-))


Ale co, je to zábava ne?

kniha: http://www.blurb.com/books/9062532-a-few-weeks-in-vietnam


Po pravdě nečekám žádné velké zisky, ale už jeden nákup od neznámého člověka mě bude motivovat natolik, že v podobných projektech budu pokračovat.


A o tom to přeci je, nebo se pletu?


Krásný den,

Karel Špulka




95 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comentários


bottom of page